Ακανές Σερρών

το παραδοσιακό γλυκό των Σερρών

Όταν επί Τουρκοκρατίας, οι τοπικοί άρχοντες ζητούσαν από τους Σερραίους υπηρέτες να τους κάνουν γλυκό, αυτοί παρασκεύαζαν έναν πηχτό χυλό από ζαχαροκάλαμο με ξηρούς καρπούς, φρέσκο αρωματικό βούτυρο και νερό προερχόμενο από το βουνό Λαϊλιά. Λέγεται ότι το νερό του Λαϊλιά, καθότι ήταν δροσερό και ελαφρύτερο ήταν το βασικότερο συστατικό κι αυτό που έδινε όλη τη νοστιμιά στον Ακανέ.

Ο χυλός έβραζε σε μεγάλα καζάνια, πάνω από δυνατή φωτιά, ενώ κάποιος ανακάτωνε συνεχώς το μίγμα με μια μεγάλη κουτάλα. Επιβλέποντας ο άρχοντας τη διαδικασία πρόσταζε συνέχεια τον Σερραίο υπηρέτη λέγοντας του "AKA" (δηλαδή ανακάτωνε) και ο υπηρέτης του απαντούσε "ΝΑΙ". Έτσι προέκυψε η σημερινή ονομασία του "AKANE".

Ο Ακανές είναι το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών. Ο Ακανές Σερρών "ΒΑΣΑΚΗ" παρασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια με πολύ μεράκι, σύμφωνα πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο. Στην προσπάθεια της εταιρείας να καινοτομήσει και να απογειώσει την γεύση του Ακανέ, πρόσθεσε και το βουβαλίσιο βούτυρο.  Ένα μοναδικό γλυκό με απίστευτη γεύση και μυρωδιά που ξυπνά μνήμες του παρελθόντος.


Σήμερα η εταιρεία προωθεί σε όλη την Ελλάδα τον Ακανέ Σερρών και παράλληλα τον προμηθεύει σε επιλεγμένα καταστήματα του εξωτερικού. Θα τον βρείτε σε πολλά τουριστικά μαγαζιά των νησιών της χώρας όπως και σε μεγάλες αλυσίδες super market.

 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΚΑΝΕΔΕΣ ΜΑΣ