Συνταγές

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
 
ΥΛΙΚΑ:
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 φλιτζάνι ξινόγαλο
2 κουτ. σουπ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
6 λουκούμια τριαντάφυλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και δουλεύετε για 3'-4' με το σύρμα (εξάρτημα μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους και να πάρουν μορφή κρέμας.
Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά στο μείγμα του βουτύρου ενώ συνεχίζετε να το χτυπάτε με το μίξερ. Διαδοχικά ρίχνετε το γιαούρτι με το ξινόγαλο και, τέλος, ρίχνετε το αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά. Το μείγμα πρέπει να έχει την ρευστότητα του κέικ και δεν χρειάζεται να δουλευτεί περισσότερο από 5'-6'συνολικά.
Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης με τρύπα στη μέση. Παίρνετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο και τα βυθίζετε απαλά, μαζί με τη άχνη ζάχαρη που έχουν γύρω –γύρω, μέσα στη ζύμη του κέικ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40'-45' στον αέρα. Μπορείτε να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν βγει στεγνή το κέικ είναι έτοιμο. Αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε 5' να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετε και σερβίρετε.
TIP:
Τα λουκούμια επειδή είναι πασπαλισμένα από ένα μείγμα άχνης ζάχαρης και κορν φλάουερ δεν βυθίζονται μέχρι τον πάτο του κέικ. Αυτός είναι και ο τρόπος που τοποθετούμε και τα αποξηραμένα φρούτα μέσα στα κέικ γενικά (σταφίδες, δαμάσκηνα, κόντιτα), πασπαλίζοντάς τα με κορν φλάουερ.

 

ΤΡΑΓΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ



ΥΛΙΚΑ:
240γρ. ηλιέλαιο
120γρ. λευκό κρασί
80γρ. ζάχαρη
360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μικρά λουκούμια, ή μεγάλα κομμένα σε μπουκίτσες
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε το ηλιέλαιο, το κρασί και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει.

Παίρνετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος καρυδιού τα πλάθετε στρογγυλά και τα πιέζετε να πλατύνουν, τοποθετείτε στη μέση από 1 λουκούμι και τα κλείνετε ξανά σε μπαλίτσες.

Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί του φούρνου και αραδιάζετε μέσα τις μπαλίτσες. Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.


TIP:
Αντί για λουκούμι μπορείτε να γεμίσετε τα μπισκότα σας με μαρμελάδα, ταχίνι ή ακόμα και κομμάτια σοκολάτας.

 

ΛΕΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ 


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. σοκολάτα λευκή, σε μικρά κομμάτια

250 γρ. λουκούμια, χοντροκομμένα

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα ανακατεύοντάς τη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα λουκούμια και τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα πάνω σε μία λαδόκολλα και το διπλώνουμε στη μέση (προς τα μέσα) ώστε να σχηματιστεί μία πλάκα πάχους 4 εκ. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 30 λεπτά. Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 3x3 εκ.

TIP:

Μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουκουμάκια σε μεταλλικό κουτί στο ψυγείο για ένα μήνα.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ακανέ με βουβαλίσιο βούτυρο για πιο ιδιαίτερη γεύση.